|
|
 |
Normy i przepisy pomocne w działalnosci
Autor: Waldek (83.25.240.---)
Data: 2004-04-16 - 11:54:21
Wymagania określane normami i przepisami jako pomocne w prowadzeniu działalności - to w naszych warunkach brzmi śmiesznie. A jednak coś takiegochyba istnieje. Trzy lata temu zostałem poproszony o zajęcie się wdrożeniem w firmie ISO. Ze zdumieniem stwierdziłem , że wbrew obiegowym opiniom, sporo wymagań normy pokazuje sposoby postępowania w firmie, konieczne doutrzymywania porządku i zapewnieniaperspektywy rozwoju.Np.potrzeba badania zadowolenia klienta ( nawet jak kupił nie oznacza ,że jest zadowolony ) , czy precyzyjnego ustalania wymagań wydaje się sensowna. A jednakwidziałem dużo wypaczeń, przerostów dokumentów itp. Niektórzy nawet twierdzą ,że w ich firmach wdrożenie systemu jakości przyczyniło się do upadku.Czy ktoś zechce podzielić się swoim dośwaidczeniem ? To naprawdę jest ciekawe, bo przecież wszyscy zastanawiamy się nad właściwą drogą do sukcesu.Amoże tylko cwaniactwo i układy ?Waldek
Re: Normy i przepisy pomocne w działalnosci
Autor: Marek Trajdos (80.55.216.---)
My też właśnie wdrażamy u siebie system jakości ISO 9001:2000. Z tego co wiem modyfikacja normy z 1994 r. na wersję z 2000 r. powinna uprościć system. Właśnie walczę z dwoma doradcami z TUV, którzy podsyłają mi procedury i instrukcje dla dużych firm, a z komentarzy do ISO (w tym pisanego przez sam Komitet TC 174 (który normę stworzył!, oraz komentarz PKN) nie wynika wcale, że system musi być totalnie skomplikowany. Nasza firma ma tylko 7 osób i nie da rady, aby np. 2 z nich "przerabiały" tylko dokumenty. Mam przykre wrażenie, że wysokie kwoty za doradztwo i certyfikację trzeba uzasadnić komplikacją, bez patrzenia na dobro Klienta!!!Czyżby nowe "polskie piekiełko"?
Autor: Waldek (83.25.238.---)
Zdecydowanie podzielam opinię o nadgorliwości konsultantów. Ja ma za sobą wprowadzenie systemu ISO w dwóch firmach. Szczęśliwie pierwszy raz pod okiem rozsądnego konsultanta w drugiej już samotnie. Znam działania i efekty pracy w innych firmach i rzeczywiście zdumiewają. Może jeszcze ważniejsze (od rozsądku ) jest zrozumienie specyfiki działania firmy i istotnych procesów. A to jest trudniejsze niż znajomość suchych przepisów, szczególnie gdy nie pracuje się w określonej branży. Co mogę powiedzieć, trzeba się bronić wskazując konsultantowi prostsze metody osiągania zamierzonego efektu , wykazywania silnych stron jak wysokie wykształcenie pracowników (częste w naszych warunkach ). W takich przypadkach procedury a tym bardziej instrukcje stanowiskowe nie muszą być tak dokładne. Zbyt precyzyjne opisy mają jeszcze tą wadę ,że wymagają późniejszych częstych poprawek. Wymaga to pracy i zawsze można gdzieś "podłożyć" się z niezgodnością. Z moich obserwacji wynika ,że obecna norma już idzie w stronę systemów świadomościowych jak TQM. Poprzednia, bardziej koncentrowała się na tym co robić niż na tym po co. A świadomość celu zdecydowanie ułatwia dostosowanie metod.Pozdrawiam Waldek PS Bardzo polecam lekturę o TQM a ISO stanie się tylko metodą do osiąganiacelów
Dziękuję za wsparcie, ale skąd wziąć to TQM (może adres internetowy lub tytuł książki).Pozdrawiam!
Autor: Waldek (83.25.238.---)
Istnieje np. książka "TQM Ilustrowany przewodnik menadżerów" John Oakland & Peter Morris, która w humorystyczny sposób przedstawia poważne problemy.Pozycji takich jest więcej. Adres księgarni wysyłkowej i inne informacje prześlę mailem.Waldek
Dziękuję, rzeczwiście wygląda interesująco!
Autor: fester (---.galileusz.3s.pl)
Data: 2007-02-20 - 13:59:46
Witam, nazywam się Adam Gula w tym roku kończę technikum mechaniczne o profilu "aparatura kontrolno-pomiarowa i mechaniczna automatyka przemysłowa", mam do zrobienia referat na temat "zadania służb kontrolno pomiarowych w zakładach pracy" i w związku z tym proszę o pomoc i tym samym przesłanie mi informacji na ten temat. Proszę o szybką odpowiedz. Z góry dziękuję.
|

|
|
 |
|
|
|
 |

Elektronika Praktyczna nr 09/2010, w numerze:

-Wzmacniacz lampowy dla każdego

-Termometr z magistralą SMbus

- Sieciowe możliwości Flowcode