|
|
 |
serwosilniki
Autor: Mariusz szczepanski (83.16.152.---)
Data: 2005-02-17 - 08:38:46
Witam!
projektuję maszynę wielowrzecionową, nigdy nie stosowałem serwosilników do napedu wrzeciona z przedmiotem obrabianym - ze względów konstrukcyjnych(gabaryty, obroty i ich regulacja)- serwosilnik pasowałby mi idealnie - czy on się do tego nadaje?.
Jeżeli ktos może mi podpowiedzieć to z góry dziękuję
Re: serwosilniki
Autor: Bogdan Grodzki (217.99.26.---)
Jestem dystrybutorem dla firmy Parker Hannifin Automation i co prawda nie jestem projektantem ale widziałem i sprzedawałem servo napędy z silnikami do różnych maszyn tak że dla wielo osiowych , jedynie zastosowanie servo będzie droższe od krokowego . Posiadamy różne możliwości servo napędów o różnej mocy i nasz inżynier może dobrać odpowiednie produkty dla zestawu maszyny jedynie potrzebujemy danych tech.aplikacji.
Autor: Andrzej (83.26.224.---)
Musisz odpowiedzieć Sobie czego oczekujesz od napędu wrzeciona -jakiej dynamiki , jakich obrotów niskich i wysokichi jakiej mocy- to zależy od rodzaju obróbki . Wtedy określisz co spełni Twoje oczekiwania
Autor: Rafał Lebioda (83.27.36.---)
Oczywiście, że się nadaje - serwonapędy mają wysoką stabilność obrotów, dużą dynamikę przy małych gabarytach. Można także zastosować silnik asynchroniczny z enkoderem, pracujący w charakterystyce do 87 Hz i odpowiednią przetwornicą wektorową. Takie układy mają zastosowanie w aplikacjach, gdzie wymagany jest duży moment.
Autor: Mariohs (---.neoplus.adsl.tpnet.pl)
Data: 2007-03-02 - 16:44:53
Servo jak najbardziej tyle że koszty w porównaniu do krokowych kilkukrotnie wieksze. Np dla trzech osi serwosilniki o mocy około1kW + serwo napedy to koszt 12000 zł.Natomiast cały zestaw wraz silników krokowych wraz ze sterownikami i programem MACH2 to koszt 4100 zł. Wybór należy do cibie.
|

|
|
 |
|
|
|
 |
POMIARY AUTOMATYKA ROBOTYKA nr 09/2010
w numerze:
-System tracebility dla przemysłu motoryzacyjnego
-Sterowanie dystrybucją energii cieplnej